Zebravinken.
door Jacob Miedema
Ik kweek met de kleuren grijs, bleekrug grijs, bleekrug pastel grijs. In de wintermaanden kweek ik met mijn zebravinken. September selecteer ik de vogels uit waar ik mee gaan kweken. De broedkooien worden eind september dan ook bevolkt met de beste vogels die ik heb. Bij het koppelen kies ik voor vogels goed van type en formaat. Goede kop vorm, goede bloktekening van staart en mooi grijs van kleur. Ook bij de selectie kijk ik naar de teugel die ik mooi wit wil zien en goede oog en snavelstreep. Vogels die hier teveel fouten laten zien worden voor kweek uitgesloten. Ook de verwantschap is belangrijk en met het stamboom programma ZooEasy heb ik altijd alle nodige informatie van de bloedlijnen. Als de koppels mij aanstaan en zij elkaar ook lief vinden krijgen ze een nestkastje met een voorgevormd nest. Wat weinig nestmateriaal krijgen ze voor de afwerking. Vogels die broedrijp zijn beginnen hier dan ook meteen mee te bouwen. Tijdens deze aanloop krijgen ze iedere dag schoon badwater wat de broeddrift wil stimuleren. Ook krijgen ze in het begin wat multivitaminen zodat ze optimaal aan de kweek kunnen beginnen. Alles wordt bijgehouden zodat ik zicht heb wanneer een vogel het eerste ei heeft gelegd en gaat broeden. Bij het hebben van meerdere koppels kun je hierdoor gemakkelijker regisseren. Vogels die bv. maar 1 bevrucht eitje hebben kun je mogelijk overleggen bij een ander koppel. Hiervoor dan een andere kleur zodat je later weet van welke ouders het jong is. Ook dit natuurlijk goed genoteerd. Als de jongen uitkomen krijgen ze na de 3e dag een beetje eivoer. Teveel eivoer geeft vaak dunne ontlasting, vieze nesten en slecht opgroeiende jongen. Darmproblemen komen helaas erg veel voor bij jonge zebravinken. Ik geef in deze tijd de vogels altijd Balance en eens in de week TKK. Beide een natuurlijk biologisch product die bijdragen tot een beter darmflora en dus gezondere jonge vogels. Soms gebeurt het dat na alle goede verzorging toch vogels last krijgen van flagellanten of een megabacterie. Ja dan kun je vaak niet anders om heel even toch de vogels van de juiste medicatie te voorzien. (zie knop ziekten)
Als de jongen uitvliegen geef ik 2x daags een klein beetje eivoer op de bodem en wat trosgierst of een beetje losse gele en rode panicum. Het nestkastje haal ik altijd na een paar dagen van uitvliegen weg, zodat de ouders zich meer richten op de jongen. De vogels nemen dit erg snel op en worden zo sneller zelfstandig. Na 35 dagen zijn de jongen meestal zelfstandig genoeg om bij de ouders weg te mogen. De ouder leggen meestal dan al eieren op de bodem en zij krijgen dan een nieuw schoon nestkastje. De jonge vogels krijgen een ruime vlucht van 200 x 0,70 cm. Als de mannen op kleur zijn krijgen die hun eigen vlucht, dit geeft meer rust want het haantjes gedrag is bij de jonge mannen al snel aanwezig. Als het mei is gaan de oude kweekvogels, mannen en poppen gescheiden een ruimte met een buiten volière. Jonge grijze mannen en poppen mogen ook naar buiten maar de jonge bleekruggen blijven in de ruime vlucht binnen. Deze bleken door de zon teveel op en worden daardoor erg vlekkerig van kleur. Voor de komende TT wil je dit natuurlijk niet. De grijze worden juist mooier van kleur omdat het weinige bruin (phaeomelanine) zal oplossen.
Ik koppel grijs aan grijs, bleekrug grijs aan bleekrug grijs, bleekrug grijs aan masker zwartoog, bleekrug grijs pastel aan bleekrug grijs.
Bleekruggen welke een wat te donker rugdek krijgen/hebben paar ik aan een masker zwartoog zodat er weer een mooi lichter rugdek wordt verkregen en door de grijze kop ze een mooie kop rugdekscheiding laten zien.
Na de zomer, begin september dan de klus om de vogels te selecteren. Deels voor de show, anderen voor de nieuwe kweek. Wat overblijft is dan voor de andere liefhebber.
Hieronder wat foto`s van afgelopen jaar(en)
2021
2015-2020