Zwartborstlijsters
Kweekverslag van de Zwartborstlijster (Turdus dissimilis)
Door J.Miedema
Algemeen:
Zwartborstlijsters komen voor in hooggebergtes in Zuidoost-Azië.Ze broeden in de altijd groene subtropische bossen boven de 1200 m en verblijven in de winters in het laagland. In het wild zijn de vogels vaak op de grond te vinden, ze eten daar veel wormen en rupsen, maar ook allerlei andere kleine dieren worden gegeten. Als voedsel in gevangenschap vormen (witte) meelwormen, krekels, tofubrokjes, universeelvoer en regenwormen een goed compleet menu. Sommige vogels van deze soort eten ook fruit, maar lang niet allemaal.
Bij zwartborstlijsters bouwt de pop het nest, dat is een komvormig nest, dat ze met modder vastzet op een tak of plankje. De pop legt daar 3 of 4 eitjes in die ze rond de 13 dagen bebroedt. Veertien dagen later huppen de jongen het nest uit. Dat is beslist geen uitvliegen te noemen, ze kunnen de eerste dagen echt nog niet vliegen. Ze lopen en klimmen door de takken en hun voornaamste dagtaak is be-delen om voedsel. Na ongeveer 3 weken zijn de jongen zelfstandig. De jongen worden voornamelijk met veel, heel veel regenwormen grootgebracht. De aanbevolen ringmaat is 4,3 mm
De kweek
Het was eind april 2009 dat ik een koppel silkyspreeuwen kon overnemen. De eigenaar had ook nog een zwartborstlijster pop die hij beslist kwijt moest omdat hij zijn volière aan het verbouwen was. Maar wat moest ik nu met een pop en een soort waarvan ik wist dat ze veel wormen moesten krijgen als er jongen waren. Nou hier stond ik eerst niet om van te trappelen. Toch nam ik deze laatste vogel na enig aandringen toch maar mee want tja het beestje moest toch weer plek hebben. Omdat ik op dat moment ook jonge driekleur glansspreeuwen had liggen moest ik ook op pad voor meelwormen. Bij een dierenspeciaalzaak aangekomen zag ik tot mijn verbazing daar een aantal zwartborstlijsters zitten. De vogels waren jongen van 2008 en kon ik daar een losse man van kopen. De pop die ik had was van 2002 en met zo`n jonge man verwachte ik dit jaar niet zo veel van de kweek.
Eenmaal thuis plaatste ik de vogels tezamen met de Silky spreeuwen in een nachthok van 2×1 m. De buiten vlucht van 3,5 x 2,5m was begroeid met jeneverbes, vlier en hedera. Als medebewoners waren er rijstvogels, timor zebravinken, senegaal duiven en mexicaanse roodmussen. De vogels vonden snel de uitgang van het nachthok en zaten veelal in de buiten volière op de grond . De lijster hebben een mooie zang en begon de man vooral in de ochtend en avond als een zanglijster te zingen. De man en de pop konden het schijnbaar niet zo goed met elkaar vinden want de pop duldde de man niet in haar buurt. Dit gedrag is niet vreemd en komt vaker bij vogels voor.
Het was eind mei dat ik in de nestbak van de duiven een lijsternest in aanbouw vond. Met klei en strootjes was een komvormig bouwsel gemaakt. De nestbak was hoog in de volière opgehangen en werd door andere vogels ook veel als landingsplaats gebruikt. Het plekje was dus niet zo ideaal, maar ik liet het maar aan de vogels zelf over. Na 3 dagen zag ik dat het nest was afgebouwd en was het eerste ei gelegd. Vol spanning keek ik uit naar het verloop. De pop legde elke dag een ei en ging bij het 2e ei broeden. In totaal werden er 3 eieren gelegd. De broedtijd is 13-14 dagen dus keek ik op de 14e dag in het nest maar zag ik nog maar 2 eieren liggen. Op de 15e dag lag er nog 1 ei en op de 16e dag was het nest leeg.
De lijsters waren niet agressief en lieten veelal de andere vogels, met name de pas uitgevlogen jonge silky spreeuwen op de rand van het nest komen. Vermoedelijk zijn de pas uitgekomen vogels geroofd en opgegeten. Nu ik was toch verbaasd dat het koppel lijster zo snel aan het broeden waren gekomen dus wilde ik een teleurstelling voor het mogelijk volgende legsel voorkomen. De nestkast plaatste ik een meter lager zodat het niet meer als landingsplaats kon dienen. De zwartborstlijsters hadden echter een heel ander idee en begonnen op een andere plek met een nieuw nest. Deze plaats was een stuk beter maar hier konden andere vogels bovenop de nestkast komen. De duivenbakken waren voorzien van een afdakje waar de vogels graag op mochten zitten. Het dakje kon ik niet verwijderen zonder schade aan het nest toe te brengen dus maakte ik de bovenkant zodanig dicht dat andere vogels hierop niet meer konden zitten. Zij hield mij steeds goed in de gaten en kwam alleen van het nest om zelf te eten.
Na 14 dagen broeden kwam het eerste jong uit en volgden het 2e en 3e jong een dag later. De lijsters moesten nu ook wormen ter beschikking hebben dus gaf ik hen een bak met aarde met daarin een dikke handvol mestpieren. Omdat er op dezelfde tijd ook een nest met silky spreeuwen was uitgekomen waren er ook steeds buffalowormen, pinky- en gewone maden en meelwormen aanwezig. De lijsters hadden echter alleen belangstelling voor de wormen. Gelukkig kreeg ik erg veel hulp bij het zoeken van de wormen want ze hebben veel, erg veel nodig.
Op de 5e dag kon ik de vogels ringen met een 4,5 mm ring. De pop werd steeds feller en verdedigde het nest tegen elke indringer. Als er gevoerd moest worden en badwater ververst moest worden werden er steeds schijn aanvallen en echte aanvallen gedaan. De vogels scheerden dan over je hoofd en voelde je dat de zij met hun poten je wilde klauwen. Eerst was het onverwachts zonder enig geluid, later ook het hun alarm roep. Naarmate de jongen ouder werden, werden ook de aanvallen steeds agressiever en pikte en klauwde de vogels je op het hoofd. Als de pop van het nest was stond de man op de rand van het nest en hield de wacht.
Na 14 dagen vlogen de jongen al uit het nest. Ze kunnen dan nog niet goed vliegen en klauteren en huppen ze onhandig door de beplanting. De jonge vogels groeiden goed en werd er ook ander voer opgenomen. De jongen komen vrij snel op kleur en kunnen de mannen en de poppen al vrij vlot van elkaar onderscheiden worden.
Om lijsters kweken kost vrij veel tijd maar de vreugde die het oplevert maakt het zeker de moeite waard.